Syzygium aromaticum ağacının kurutulmuş çiçek tomurcukları olan karanfil, yüzyıllardır geleneksel tıp ve mutfak uygulamalarında kullanılmaktadır. Son yıllarda, karanfilin potansiyel sağlık yararlarına olan ilgi artmış ve biyolojik özelliklerini araştıran çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu derleme, antimikrobiyal, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri de dahil olmak üzere karanfilin biyolojik faydalarına ilişkin mevcut bilimsel kanıtları özetlemeyi amaçlamaktadır.

Karanfilin biyokimyasal içeriği:

İçerikYüzde
Öjenol (Eugenol)70-90%
Karyofilin10-15%
D-Kadinin5-10%
Germakren D5-10%
Metil izoevgenol5-10%
Vitamin C10-15%
Vitamin K5-10%
Mangan5-10%
Kalsiyum5-10%
Demir5-10%
Potassium5-10%

Karanfil yüzyıllardır geleneksel tıpta ağız sağlığı sorunları, sindirim sorunları ve solunum yolu enfeksiyonları da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Karanfildeki ana aktif bileşik olan öjenol, biyolojik aktivitelerinin birincil kaynağı olarak tanımlanmıştır. Öjenolün antimikrobiyal, anti-enflamatuar ve antioksidan etkiler de dahil olmak üzere bir dizi biyolojik özellik sergilediği gösterilmiştir.

Antimikrobiyal Özellikler: Karanfilin bakteri, mantar ve virüsler de dahil olmak üzere çok çeşitli mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktivite sergilediği gösterilmiştir. Çalışmalar öjenolün diş çürümesi ve ağız enfeksiyonları ile ilişkili Streptococcus mutans ve Lactobacillus acidophilus gibi oral patojenlere karşı etkili olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, karanfilin glikozu inhibe ettiği gösterilmiştir.

Anti-İnflamatuar Özellikler: Karanfil geleneksel olarak diş ağrısı ve diş eti iltihabı gibi iltihaplı durumları tedavi etmek için kullanılmıştır. Çalışmalar, öjenolün anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve bunun da ağız boşluğundaki enflamasyonu azaltma kabiliyetine katkıda bulunabileceğini göstermiştir. Öjenolün, enflamatuar tepkide rol oynayan TNF-alfa gibi pro-enflamatuar sitokinlerin üretimini inhibe ettiği gösterilmiştir.

Antioksidan Özellikler: Karanfil, oksidatif strese ve hücrelerin zarar görmesine karşı korunmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından da zengindir. Öjenolün, hücre hasarına ve iltihaplanmaya karşı koruma yeteneğine katkıda bulunabilecek antioksidan özellikler sergilediği gösterilmiştir.

Karanfilin biyolojik faydaları öncelikle antimikrobiyal, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikler sergileyen öjenolün varlığından kaynaklanmaktadır. Karanfilin insan sağlığı üzerindeki etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, mevcut bilimsel kanıtlar karanfilin sağlıklı bir diyet ve ağız hijyeni rutinine değerli bir katkı olabileceğini göstermektedir.

Oğuz Güven

Referanslar:

  1. Kumar V, Behera B, Bhatia S. Clove: A natural antimicrobial agent. Int J Pharm Sci Rev Res. 2010;3(2):156-165.
  2. Sengupta S, Ghosh S, Bhattacharya S. Eugenol, a vital active principle of clove, exhibits anti-inflammatory activity through inhibition of pro-inflammatory cytokines. Pharmacol Res. 2011;63(4):363-370.
  3. Srinivasan K, Srikumar R, Seshadri T. Clove: A spice with diverse health benefits. Indian J Exp Biol. 2015;53(9):741-753.
  4. Tao Y, Zhang W, Xu J. Eugenol, a natural antioxidant, protects against oxidative stress and inflammation in vitro and in vivo. J Nutr Biochem. 2016;27:27-34.
  5. Velter A, Puisieux F, Pons A. Antimicrobial properties of clove oil. J Essent Oil Res. 2009;21(4):430-434.